
Bahan-bahan
- 1 pkt Sup Ikan Adabi
- 2 ketul Ikan Merah
- 1 biji Kentang
- 2 biji Tomato
- 1 biji Bawang Besar (Saiz sederhana) - dimayang
- 3 ulas Bawang Putih - dimayang
- 1/2 inci Halia - dihiris nipis
- 1 batang Serai
- 6 biji Cili Api Kampung
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumiskan bahan diluar bunjut sehingga naik bau.
- Masukkan air, bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Biarkan seketika kemudian masukkan kentang dan bunjut.
- Apabila kentang telah empuk, masukkan ikan dan tomato dan cili api. Masak selama 8-10 minit.
- Kemudian masukkan garam secukup rasa. Sediakan untuk hidangan dengan menaburkan daun sup dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment