Assalamualaikum w.b.t.
Sebenarnya nak panjangkan resepi yang sangat sedap ni semalam, tapi terpaksa ditangguhkan demi untuk berkongsi kegembiraan atas rezeki kurniaan Yang Maha Esa melalui seorang insan yang pemurah. Patut le malam jumaat tu rasa semangat sungguh nak cuba membuat sesuatu yang istimewa untuk dinikmati semasa jamuan perpisahan yang akan diadakan pada pagi jumaat. Seumur hidup memang tak pernah makan tiramisu sebab bila sebut nama pun dah segan. Tapi bila tengok sifu2 dan teman2 selalu tayang, keinginan nak mencuba tu semakin membuak2. Tapi kalau nak buat untuk family memang dapat jangka sambutannya nanti. Jadi lebih baik buat untuk diongsi dengan rakan2 di pejabat.
Bila tengok betul2 cara penyediaannya memang mudah sangat, haritu buat pun tak sampai sejam. Dalam hati punya le berdoa agar hasilnya nanti tidak mengecewakan, kalau tak malu besar nanti. Lepas je bacaan yassin pagi tu terus saya masuk pantry dan keluarkan tiramisu dari petiais, potong sikit dan terus ngap. Subhanallah sedaaaapppppp sangat, nyesal tak buat dari dulu lagi. Seperti biasa lepas jamuan tinggal bekas je la dan ramai yang memperkatakan keenakannya. Alhamdulillah. Lepas ni nak buat selalu, modal tak banyak tapi rasanya amat mengasyikkan. Untuk permulaan ni saya rujuk kat Hanamemories.
Disamping itu juga nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada CT @ Diari Zaliedana kerana sudi menjawab pertanyaan yang diajukan melalui sms. Itu yang bertambah konfiden. Mula2 tu cuak juga sebab tak keluarkan awal2 creamcheese dari petiais. Kepada sesiapa yang belum pernah cuba tu baik buat segera kerana sangat2lah sedap.
~Tabur serbuk koko di subuh hari~ |
RESEPI TIRAMISU BISCOTTI
Sumber: Ina @ Hanamemories
Bahan-bahan
- 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu ~ saya guna 20 keping
- 250g cream cheese
- 200ml whipping cream
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
- 1 sudu makan serbuk nescafe ~ 1 peket nescafe O 3 in 1
- serbuk koko untuk hiasan
- Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
- Satukan gula, cheese dan cream.
- Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
- Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.
- Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
- Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
- Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
- Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
- Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya
4 comments:
Kak Sam...
petang2 mcm ni memang nyaman kalau pekena tiramisu...dapat satu cup kecik pun jadi la..
alaaa dah abissss... tak aci! baru nak merasa air tgn akak.. esok esok buat lg eh.. cop satu bekas kaca tuh! hihihihi
Rahel..
saya rasa 1 cup kecik tak cukup le. ingat nak buat lagi hari ni tapi malas plak nak pi beli whipping cream. huhuhu
Hana...
ok no problem. tunggukan kemunculannya di depan pintu rumah mu. hehehe
Post a Comment