MY IKLAN

MY IKLAN

Friday, January 21, 2011

IKAN BERSAMBAL PEKAT

Assalamualaikum....
Pagi tadi singgah dapur kak ummi nampak menu ni. Sesuai sangat le sebab masa tu duk fikir apa le yang nak dimasak untuk orang2 yang akan ditinggalkan kat umah ni esok. Bukannya apa kena bertugas seharian di seminar anjuran KN Pulau Pinang dan Delegasi dari Jepun. Kesian tapi nak buat macam mana dah tugas. Dah le tu alif pulak ada sekolah ganti untuk CNY. Nasib baik hubby faham. Resepi dikopipes dari sini ye. Tq kak ummi.

RESEPI IKAN BERSAMBAL PEKAT
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 keping ikan merah/apa2 jenis ikan ~ saya guna 3 ekor ikan kerisi saiz sederhana
  • 3 sudu besar cili kering kisar (tengok tahap kepedasan cili laa)
  • 1/2 biji bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 cm halia - dikisar
  • 1 cm lengkuas - dikisar ~ tak letak sbb out of stock
  • 1 inci belacan bakar - dikisar
  • 1 biji buah keras
  • 2 btg serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugor
  • sedikit air
    garam dan gula secukup rasa
    minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Ikan dibersihkan, dilumur dengan garam dan serbuk kunyit, goreng hingga embal2/lembab saja. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar dan serai. Masak dengan api perlahan hingga pecah minyak. Masukkan air jika perlu.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan ikan, balik-balikkan biar mesra dan seimbangkan rasa.
  5. Tutup api.

3 comments:

Mas said...

sedappnya kak..mas suka sambal...janji pekat...terliur tau tengok sambal ikan akak tu...

Kak Sam said...

Esok mai le sini boleh join makan ngan diaorang sekali.

azieazah said...

Kak Azie pun suka sambal pekat. Kat rumah ni seminggu sampai 3,4x buat lauk sambal. Kadang2 tu buat sambal kosong jer...