MY IKLAN

MY IKLAN

Saturday, February 19, 2011

KEK COKLAT KUKUS MUNIRA

Assalamualaikum...
Sebenarnya memang tak sabar sangat nak masukkan homework yang ni. Tapi semalam teramat le sibuknya. Balik kerja pun pukul 10.30 malam. Sampai rumah dah pukul 11 lebih. Semua orang dah lena diulit mimpi. Sian kat diorang makan nasi goreng kicap je. Nak buat cam mana, saya yang menurut perintah. Berbalik pada homework ni memang lama dah masuk dalam list cuma tunggu masa yang sesuai je. Kebetulan semalam Pengarah buat kenduri nasi lemak, so balik dari kerja petang khamis tu terus buat. Yang bestnya bila adunan dah siap masukkan dalam loyang 7x7x3 yang baru dibeli itu. Tup..tup..tup tak leh masuk dalam pengukus. Tu le pasal konfiden lebih sangat. So sapu je le loyang yang boleh masuk kat dalam pengukus tu. Ada baki sikit saya masuk dalam loyang kecil dan bakar dalam oven. Suka hati je kan. Alhamdulillah kek yang terhasil amat sedap sekali. Bayangkan apa akan jadi pada orang yang makan kek coklat sebelum tidur.  Hahaha memang cari nahas. Pagi jumaat tu hidang le masa kenduri, alhamdulillah licin. Lagi best bila ada  staff  hantar email minta diajarkan buat kek yang sedap itu. Hehehehe.... rasa cam kelakar sangat. Ye la kita ni pun baru  tekedek2 nak belajar tiba2 diminta untuk mengajar. So saya panjangkan le resepi tu. Dia siap kata harap dapat buat sesedap kek yang puan bawa pagi tadi untuk keluarganya. Kepada semua yang terlibat dengan resepi ini jutaan terima kasih diucapkan. Semoga ilmu yang dikongsikan ini akan menjadi bekalan di sana kelak. Amin. Kepada sesiapa yang belum mencubanya sila le buat cepat2 kerana memang sedap sungguh.

RESEPI KEK COKLAT KUKUS MUNIRA
source : kak.noormasri@coretandaridapur


Bahan-bahan

Bahan A
* 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
* 1 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu cair - hana gune susu segar
* 1 cawan susu pekat
* 1 cawan minyak masak
* 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
* 3/4 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
* 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C
4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - hana juga ~ me too

Cara-cara
* Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
* Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
* Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.

Topping plak saya ambik dari home sweet home. Ye la kan hari khamis tu kak ummi kongsikan kek happy birthday anak sedara dia. So tak payah le susah selongkar dapur orang. Tapi disebabkan stok coklat ada 107 gram je saya kasi kurang2 kan le kuantiti bahan2 lain tu. Macam tak cukup jerr. Orang over confident memang cam gitu.


Topping
Source: Kak Ummi@homesweethome

Bahan2
  • 250 gm cooking chocolate
  • 3 sudu besar susu cair
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu besar margerin atau butter

Cara-Cara
  1. Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
  2. Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
  3. Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
  4. Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan. 

12 comments:

Mas said...

perrhh..ni kek coklat yang terbaik yang mas pernah buat...
sedappkan kak..lembut, gebu dan lembab jer kek coklat ni...
terliur lak mas nengoknya...

Anie said...

Salam Kak Sam,

Tenkiu sudi singgah and follow blog I. I pun follow u eh kak ;) Tgk Kak Sam ni pun bukan main terror memasak...byk resepi menarik dkt sini. Tak boleh tahan dah tgk kek cekelat tu...addoooiiiiiii meleleh air liur ni kak :D hehehez

fara dean said...

kak sam..moist betul kek tu..terasa nak mkn je..ngapp!!

Yat Maria said...

Salam kak

macehhhh singgah umah Yat ek...baik kita ngadap sini sowang2...bebudak tu pantang nampak kek coklat..mesti ditagihnya.. :)

NoorMasri said...

waaaaaa....akak tengok gambar kek ni...terliur pulak...masih teringat kesedapan kek itu..

Yatie said...

Assalammualaikum Sam,
Terliur tngk kek coklat ni..akak pun berangan nak buat, tapi tak terbuat2...pnjng sangat listnya....pasni nak wat gaklah...

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam, sedapnye...mie pn dh lama nak buat kek ni tapi xterbuat2 lagi....tengok kak sam punya gebunyeee kek tuh...

Kak Sam said...

Mas
Akak setuju sangat tu. Memang kek cokelat terbaik yang pernah akak cuba. Next time kalu rasa nak makan mmg akan guna resepi ni.

Anie
Jangan tertipu yea. Kita ni baru nak belajo masak.

Fara
cam mana? sedapkan..

Kak Sam said...

Yat
bestnya kalau anak2 suka. Kat umah ni kita sowang2 je yg makan. tu yg tak syoknye

Kak noor
nanti kalau ada resepi yang best2 jangan lupa kongsi yea.

Kak Sam said...

Kak Yatie & mimiey
buat le. Sedap sangat.

Nieza said...

alahai lambat lak sampai dapur kak sam ni abis tak dan nk mkn kek coklat sedap ni...jamu mata jer lah...hehe best ler kak...nampak pun moist jer...dh lama masuk list tapi lum sampai seru nk buat...haha

noorsafone said...

salam Kak Sam...mesti nak cuba ni...mudah dan nampak sedap...