MY IKLAN

MY IKLAN

Thursday, July 28, 2011

Semangat semakin membara!

Assalamualaikum......
Tak perlu le kut ceritakan secara panjang lebar pasal muffin ni sebab ramai dah yang cuba. Mana taknya kalau mek jah muffin lover tu tayang mesti ada yang akan terus ke dapur untuk mencuba. Tapi memang betul pun sangat sedap dan aqil sangat suka. Kepada yang belum cuba jangan tunggu lagi sila ke dapur sekarang buat untuk minum petang nanti. IML mintak izin yea tempek resepi kat sini.



RESEPI MUFFIN COKLAT
sumber: mak Lang & kak Ummi & Izah

Bahan-bahannya:

A
2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B
2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick * izah tambah ~ saya tak letak

C
3/4 cawan air panas

Cara
  1. Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. 
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. 
  3. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. 
  4. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. 
  5. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.


    15 comments:

    cik cek said...

    Sam...setuju 200%...kak cek pun dah try mapin dari tokey mapin Izah...memang berbaloi...buat senang...cepat tapi sedaapppppp...:)

    Zaliedana said...

    Asssalam kak,mapin nih mmg sedap kan,tapi anak sy xsuke lah plk,selalu mapin semua dia suke,jenuh juga ummi n abah nak abiskan,sampai 3ari 3mlm..

    Sue @ Nenie said...

    Salam Kak Sam..Wahhhh nampak gebussss ni...kopipes masuk list dulu...

    K.Nor said...

    tahniah sam.. makin teror dah memampin tu.. betul kan.. kalau kita tak give up insyaallah menjadi gak satu hari tu.. keep the good work up :)

    izahdaut said...

    kak sam.. saya pun memapin lagi hari semalam.mapin ni mmg peberet..sedap kan kan kan.. tahniah kerna telah berjaya menghasilkan mapin yg cun. hehee

    Ayu Safieza @ Humaira' said...

    Tahniah kak sam....makin hebat dan gojes memapinkan diri...mmmmm cun tol rupenya....bak 4 ketols, vongkos tau!!

    nuwairani ismail said...

    tak tahu dah berapa ramai yang mencuba resepi ni..yang pastinya saya masih lagi belom mencubanya...nampak sgt sedap dan moist muffin ni...

    Amie said...

    Kak Sam,
    Amie suka makan mufin tapi belum pernah bat mufin....kalau boleh semua jenis mufin di kedai tu nak borong semuanya bawa balik ke rumah...

    anymz said...

    cun dah mapin tu sam.tahniah ya.:)

    ady said...

    as-aslam
    sedapnye muffin..gebu lagi..

    Naz said...

    Wah sana sini sinun org memapin ni..nak sikit..hehehe Salam Ramadhan ye kak..

    nor64 said...

    salam Sam,
    kunjung balas ni. Terimakasih ke blog akak..akak pun selalu try & error je memasak ni...kalau dah buat baru tau..

    sitiezahim said...

    salam kak sam..hehe memang mapin kak izah ni gelemer2 semua kan..hehehe

    hanez said...

    salam..selamat berpuasa..

    Ayu Safieza @ Humaira' said...

    Assalamualaikumwbh Sis…
    Ayu ingin mengucapakan selamat menyambut ramadhan. Semoga kita sama2 memanfaatkan bulan yang penuh rahmat, keampunan dan yg dijanji dijauhkan dari neraka ini oleh NYA. Mohon maaf jika ada tersalah, terusik, terkata dan terbicara yang mungkin ada menyakiti selama ini.:)

    Have a blessed and contented Ramadhan for u and family…Amen.