MY IKLAN

MY IKLAN

Wednesday, October 7, 2015

Resepi Kek Minyak

Assalamualaikum w.b.t

Lama sangat dah rasanya tak kongsi resepi kat sini, bukan resepi sendiri tapi resepi di alam maya yang telah saya cuba. Bila bergelar PJJ ni memang jarang masak, kat alor setar tak memasak langsung sebab tak berbaloi sangat rasanya. Biasanya lepas ambil ariq di taska terus cari makanan, ada kalanya makan terus di kedai/ restoran tapi kebiasaanya bungkus bawa balik ke rumah. Ariq dah umur 2 tahun jadi rasa mencabar jugak le kalau makan berdua dengan dia di luar.

Alhamdulillah balik kg raya qurban baru ni dapat bawa balik sebiji homemade kek minyak sebagai buah tangan untuk mak mertua. Oven dah lama tak panas, dapat pulak 2 orang chef cilik membantu sama, hrrrrmmmmm memang kelam kabut dapur dibuatnya. Masa proses menyediakan adunan mereka nak tolong macam-macam, masa tuang adunan dalam loyang pun pakat berebut. Nasib baik kek tak hancus. 

Awalnya set suhu oven 180 darjah celcius, selepas 50 minit bahagian luar kek dah garing tapi malangnya bila dicucuk dalamnya masih cair/ belum masak. Masa tu memang dah rasa nak menangis. Gagahkan juga untuk turunkan suhu kepada 160 darjah celcius dan terus berdoa agar kek menjadi. Alhamdulillah selepas 20 minit ada tanda-tanda positif. Tambah masa 10 minit lagi dan syukur berjaya juga bawa balik kek minyak ke kg halaman husband. Sekejap je dah habis kek tu, nampaknya macam semua orang suka je. Lain kali nak buat lagi.




RESEPI KEK MINYAK
Sumber: Azie Kitchen

Bahan-bahan:

  • 5 biji telur
  • 1/2 cawan gula kaster
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar ovallate
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Sedikit perisa yang disukai - tak letak
  • Sedikit pewarna kuning, merah dan biru

Cara-cara
  1. Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan. 
  2. Lenser loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper. 
  3. Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. 
  4. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap. 
  5. Masukkan minyak dan perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan bergaul rata.
  6. Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit sedikit. Gaul rata. 
  7. Selepas itu, bahagikan kepada 3 adunan lebih kurang 320 gram setiap warna. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 atau 9" dan corakkan warna ikut kreativiti masing masing.
  8. Bakar hingga masak pada suhu 170C selama 50 minit atau sehingga masak. Saya bakar selama 40 minit sahaja. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.


    No comments: