MY IKLAN

MY IKLAN

Saturday, January 15, 2011

PANDAN CHEESE CAKE

Assalamualaikum.....
Semalam rasa macam letih sangat. Tidurkan aqil, mamanya pun selamat sekali. Bukannya apa sepatutnya semalam kan Hari Report Sedunia. Tapi terpaksa dibatalkan sebab pagi kena pergi meeting sampai kul 12.30 tengahari. Lepas lunch plak kena pi dengar taklimat sampai kul 6.00 petang. Betul le kita hanya merancang Allah SWT yang tentukan segala-gala nya. Berbalik pada kisah kek ni, kan dah kata semalam kalau ok aku masukkan kat sini.  Malamnya lepas kuar dari oven punya le syok tengok di membumbung. Tapi bila bangun pagi tu tengok dah merudum. Tensionnya. Bila rasa errmmmm ok je. So aku potong2, masuk bekas dan bawa pi opis. Kebetulan plak ada pegawai buat kenduri nasi lemak plak pagi tu. Alhamdulillah. Seronok rasanya bila tengok bekas dah kosong. Kat sini aku copy paste resepi dari DTS.

Sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 200 ml susu segar
  • 4 keping slice cheese (cheesedale)
  • 70 g mentega
  • 70 g gula halus
  • 70 g tepung gandum, diayak
  • 4 biji telur gred "B"
  • 1 camca teh pandan paste
  • Sedikit pewarna hijau
  • Beberapa titik esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan (mat guna kaedah double-boiler)...
  2. Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
  3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
  4. Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong...Memang sedap u!!!
~kek yg dipotong pada jam 5.30 pagi~

No comments: