Ni menu breakfast hari ni. Sebenarnya masa nampak menu ni kat dapur k nor minggu lepas memang dah terbayang2 dan terus beli bahan2nya. Tapi disebabkan kekangan masa, hari ni le baru berkesempatan. Tu pun sayur-sayuran out of stock. Masukkan apa yang ada je. Tapi ye le bila kat rumah ni tekak2 melayu belakanya maka slow sikit le makannya. Apapun tq pada k nor sebab kongsi resepi ni dan saya panjangkan ke sini. Suka hati je kan. Harap cikgu tak kisah ye.
SIZZLING YEE MEE by Lilydvalley MyR
Sumber: Dapur k nor
bahan:
- 2-3 sanggul (gulung) yee mee ~ k.nor guna mee segera cintan
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
- 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
- 1 sudu besar cili mesin ~ yg ni K.Nor sj tambah, biasa la anak tekak melayu :) saya tambah lagi 1 sudu
- 3 biji cili kering- potong 2
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1/2 in halia- hiris nipis
- Serbuk lada hitam
- garam- secukup rasa
- Beberapa titik Minyak bijan
- 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
- sedikit minyak utk menumis
Cara2:
- Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
- Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
- Masukkan 2 cawan air.
- Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
- masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
- Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
- Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
- Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
3 comments:
kak sam...mas dah sampaii..he..he..sedapnya sizzling meee tu, mas suka tau...
salam sam, sedap tu mee sizzling.. makan dgn cili jeruk lg best :)
Mas tq kerana sudi bertandang.
K nor nanti saya cari kat dapur sapa yang ada cili jeruk.
Post a Comment