MY IKLAN

MY IKLAN

Sunday, January 9, 2011

PULUT KUNING

Assalamualaikum.......
Orang kata hari ahad adalah hari untuk merehatkan diri tapi mungkin tidak bagi aku. Hari ini adalah hari yang amat memenatkan masakan tidak hari ini digunakan sepenuhnya untuk membuat kerja rumah yang tak habis-habis. Mula dari pagi sampai le jam 9.30 malam tadi. Surat khabar hari ni pun baru baca 2 ke 3 mukasurat je. Nak tengok AJL pun takde mood rasa cam buang masa je. Lebih baik ngadap pc lagi banyak faedahnya. Atas permintaan abang long beberapa hari lepas menu sarapan hari ini adalah pulut kuning bersama sambal tumis ikan bilis. Tapi bila dah masak dia taknak pulak. Jadi apalagi mama ngan baba le tukang perabihkan. Aku memang tak penah masak pulut tapi makan makan selalu. Pernah tengok orang buat jadi apa lagi gunakan kaedah cuba jaya.  Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan. Oleh itu aku kongsi le kat sini.

~Sarapan pagi hari ini~
Bahan-bahan
  • 2 cawan Pulut
  • 1 helai Daun Pandan
  • 2/3 cawan santan pekat
  • 1 sk Serbuk Kunyit
  • Secubit Garam

Cara-cara
  1. Rendam pulut semalaman bersama sedikit serbuk kunyit. 
  2. Kukus pulut yang telah direndam dan letakkan daun pandan di atasnya selama 20 minit.
  3. Setelah itu angkat pulut tadi dan masukkan santan yang telah dicampur garam. Gaul sehingga sebati.
  4. Kemudian kukuskan semula sehingga pulut benar-benar masak.

1 comment:

Ainul Hayat said...

Salam Kak Sam,

Terima kasih atas kunjungan ke blog saya. Memang pulut kena rendam semalaman dulu ye? Hari tu ada try kukus pulut tapi ambil masa lama utk masak....huhuhu. Mungkin saya tak rendam dulu kot.