MY IKLAN

MY IKLAN

Wednesday, March 2, 2011

Jelita & Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia

Assalamualaikum...
Mood untuk berkongsi homework masih belum balik bercuti lagi. Jadi n3 kali ni nak  bercerita lagi.  Rasanya semua dah sedia maklum kisah Majalah Jelita keluaran March 2011. Jadi untuk sama2 merasai kemeriahannya, maka pagi tadi buat pertama kali dalam hidup ini telah membeli majalah tersebut. Ye la kira homework yang sifu k ummi bagi kat situ kena masuk list jugak.  Lagipun masa ni memang tengah takde keje sebab penempatan baru masih belum disahkan. Jadi 1/2 hari dihabiskan untuk menelaah majalah tersebut. Memang tak salah le memilih k ummi dan CMG jadi cikgu kat kelas tadika saya. Ye la kelas ni cikgunya ramai anak muridnya sorang. Hahaha best sangat. Insyaallah kalau homework tersebut berjaya disiapkan, submission akan dibuat kat sini untuk cikgu2 semua semak & bagi markah. 
~homework from k Ummi~
~homework from CMG~
Lepas lunch singgah sebentar di POPULAR kat tingkat 3. Cadang nak cari novel. Tapi bila difikir2kan balik macam tak sesuai je baca novel bila dah tua2 cam gini. Dulu masa bujang memang suka baca novel. LAMIA AIMAL adalah merupakan novelis yang paling diminati. Semua novel dia masih ada dalam simpanan kat kampung. Tapi lama dah rasanya novel dia tak keluar. Pusing plak kat bahagian buku2 masakan. Memang ada yang berkenan tapi memikirkan banyak lagi homework yang masih belum disiapkan maka letak le balik. 

Pusing lagi dan terus terpaku kat buku ni JANGAN BERSEDIH JADILAH WANITA YANG PALING BAHAGIA. Memang pernah beli dan hadiahkan kepada seorang teman. Ambik dan terus ke kaunter. Jadi sebelah petangnya sempat le menghabiskan beberapa helaian. Nak kongsi sedikit petikan muqaddimah di m/s 1:
 "Buku ini mengimbau kepada setiap wanita untuk hidup bahagia dengan agamanya, 
merasa senang dengan kurnia Allah yang telah dikurnia kepadanya, 
dan bergembira dengan berbagai nikmat yang telah dimilikinya. 
Sesungguhnya buku ini mengandungi senyuman cita-cita, harumnya aroma harapan, 
dan cerahnya berita gembira bagi setiap wanita yang merasa sempit dadanya, 
terhimpit oleh kesusahannya, dan kian bertambah parah kecemasannya. 
Ia menyerunya untuk menunggu saat beroleh kelapangan 
dan menanti kemudahan sesudah kesempitan".

11 comments:

Ayu Safieza said...

Alhamdulillah....Kak sam...I have read this book for the past 5 years masa kuar version lama dulu....I beli pun ada..and hadiah dr teman pun yer.....and it was so good till I gave the book to a friend who ..I do care...:)

Merasa cukup dengan kekurangan dn ketidaksempurnaan hidup ...menerima ujian dgn berlapang dada n berbaik sangka dgnNYA..adalah antara sesuatu yg paling sukar utk kita istiqomahkan dlm diri......namun usaha perlu ada...:)

Sesunggunya Allah swt itu Maha Pengampun Dosa...:)

Mas said...

mas pun suka baca buku2 macam ni...banyak ilmu yang dapat dipelajari kan kak...
adik ipar selalu hadiahkan mas buku2 macam ni...jadi byk koleksi mas..
terbaru mas beli MENJADI WANITA PALING BAHAGIA..best tau buku tu..he..he..

lina said...

salam kak sam - dua2 buku tu mmg best :)

mokwonik said...

mokwo pun ade beli..tapi yg edisi paling lengkap punya..yelah sebagi motivasi utk menghadapi naik turun nye kehidupan ini..kemana lagi tempat kita bergantung harap kalau bukan pd Allah swt...dah kerja tempat baru belum??
wish u all d best yeah!!!

Kak Sam said...

Ayu..
tqvm

Mas..
akak nak cari jugak le buku tu.

Lina..
betul...betul..betul

Mokwok...
Baru lapor diri kat hq. Tunggu pgrh confirm kan bahagian mana nak duduk.

~Norul Mas Hana ~ said...

Assalamualaikum,
saya jugak suka baca buku2 motivasi ni..
so...gimme five!! hehe

MULAN said...

tak tahan sungguh tengok kek cekelats itu... most recipes kita cedok kat blog cmg jgk.. hehee... sedaaaapppp..

Muzhirah said...

Kak Sam...kek mocha devil...mengancam...salah satu kebahagiaan bg sy ialah mengenyangkan perut hubby dan apabila hubby & anak2 appreciate dgn kerja dapur sy...DAN sgt setuju dgn kak Ayu...Kak Sam selamat mendpt tpt duduk yer...

Kak Sam said...

Norul...
Caya la..

Mulan....
Marilah bersama2 kita menambah lemak dalam badan. Hehhe

Muz..
Ya betul. Tq yea.

Nieza said...

Kak sam, my hubby pun selalu belikan buku ni masa dulu kalau singgah kedai buku selalu angkut buku motivasi utk kita ni tapi is3 dia tak bermotivasi juga...hehe...nk kena baca blk la lama dh tak baca buku motivasi ni..:)

Kak Sam said...

nieza...
baca jangan tak baca. rugi tau.