MY IKLAN

MY IKLAN

Tuesday, March 8, 2011

KUIH SERI MUKA

Assalamualaikum...
Hari sabtu lepas berkesempatan untuk siapkan homework yang Kak Yatie kasi. Saya buat 2/3 daripada sukatan yang diberikan. Seronok sangat bila dah siap tu. Tak sabar2 nak tunggu sejuk. Yang tak syoknya kuih2 cam gini sendiri buat sendiri makan. Hehehe nasib badan le labu. Minta izin yea kopipes kat sini.
RESEPI KUIH SERI MUKA
Sumber: Sinar Kehidupanku

Bahan-bahanBahan lapisan bawah 500 gm beras pulut
400 ml santan cair
1 sk garam
2 sb minyak

Bahan lapisan atas 120 gm tepung gandum
3 sb tepung jagung
140 gm gula
3 biji telur
450 ml santan pekat
1/2 sk garam
300 ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) ~ saya guna pandan paste

Cara-cara
Untuk lapisan bawah Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  1. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  2. Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  3. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  4. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  5. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  1. Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  2. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendaklah ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
  3. Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
  4. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

17 comments:

anymz said...

eh! terliurnya akak tgk serimuka sam ni..berseri2 lah..nak sikit..meh akak tlg habiskan..hancur diet aku...

Nieza said...

kak sam, sedap seri muka ni...kalau tak abis mai saya tolong abiskan...hehe

Ayu Safieza said...

Kak Sam...Assalamualaikumwbh....pheeeeeeeeewit memang mengguda abis itew seri muka...musti berseri muke tukang masak nyer jugak sbb mendapat fuji fujian gitu....

MMM Ayu plan nak wat la lepas ni......;)

Mas said...

kak sam.....cantik la serimuka tu...
mas tak lulus2 lagi wat serimuka....

tun_telani said...

kak sam.. sedapnyer.. dh lama tun x wat kuih nih.. kuih yg x tahan lama cmni kene tunggu ada tetamu dtg, kalau x mmg xhabis nk mkn 2 org je.

cik cek said...

Fav. kuih kak cek ni...lama dah tak buat....emmm...nampak sedap sam...kak cek nak sikitlah....

Kak Sam said...

Kak anymz...
Tak pe sikit je. Nanti sbg le pgm akak tuu balik. Hehehehe

Nieza..
Mai le. Saya tunggu. Sat na nak pi buat tea barang seteko dulu.

Kak Sam said...

Ayu...
Bila nak buat. Akak nak bawa tupperware pi sana.

Mas...
Try le buat lagi. Nanti akak check lulus ke tak

Kak Sam said...

Tun...
Hehehehe akak boleh tolong perabihkan. Tak de hal punya.

Cik Cek...
Mai le. Boleh duk semeja ngan nieza.

Princess Nur said...

sedapnya kuih kak sam tu..salam kenal dari blog BEN ya!

Kak Sam said...

Princess Nur...
Tq sudi singgah.

hana said...

assalamualaikumm...tuk tukkk ade org tak?? nak tumpang sarapan pagi niehh.... jgn buat2 tdooo..bangunn bangunnn..kekekeke

bobhandburry said...

wahh ade pun resepi nk membuat nye.. kuih ni sy suke gile waktu pagi beli tepi jalan.. tp sy x tahu nama dia.. thanks bekongsi..

zu
http://www.zuwairiaiman.com

Zaliedana said...

Assalam akak,wah serimuka,akak cantik la,licin jer permukaan dia..Bodek2 nih nak tanya da lagi x.?ngee..

Yatie said...

Assalammualaikum Sam,
Berserinya kuih ni..rasanya skrng juga akak nak dtng rumah Sam...akak nak tlng abeskan kuih kegemaran akak ni...sedap tau kuih ni..cantik je kuih Sam..

Yati said...

Pandainya Kak Sam buat. Yati seri muka ni, beli je. Nak buat pun rasa malas sebab kita sorang yang makan kat rumah ni. :)

Ummi said...

salam Sam...waahh sedapnya kuih seri muka...lama dah akak x buat ni..pulut ada...x tau la nape malas jek..hehee