Wednesday, June 22, 2011

DAGING MASAK PAPRIK

Assalamualaikum......
Macam-macam ada. Senangkan. Tak payah le nak fikir lauk apa dan sayur apa. Masukkan daging dan sayur2 yang ada dan terus dijamu bersama nasi putih panas. Errrmmmmm sedapnya. Tercetusnya idea untuk menghasilkan menu ini adalah untuk menghabiskan stok sayuran dalam esbok. Alhamdulillah sejak dua menjak ni kurang pembaziran berlaku di rumah ni. Kalau dulu biasanya pasti akan ada saki baki sayuran yang terkulai layu dan dimasukkan ke dalam tong sampah. Alasanya tiada idea nak masak apa, jadi terus pergi kedai. Duduk-buat tempahan- tunggu seketika -makan. Hehehe sekarang tidak lagi. Ok le layan je resepi kat bawah ni.


RESEPI DAGING MASAK PAPRIK
Diolah dari SINI

Bahan-bahan
  • 300gm ayam/daging
  • carrot-potong2
  • bunga kobis
  • kacang panjang
  • tomato
  • 3 helai daun limau purut
  • 1/2 biji tomato
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
  • 1/2 biji bawang besar kuning-hiris
  • 1/2 in halia-mayang
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 1/2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu teh sos ikan
  • cili api (ikut suka banyak)-ketuk2
  • serai ~ saya tambah
  • brokoli ~ saya tambah
  • cili bangla ~ saya tambah 
Cara Penyediaan
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan serai. Masukkan daging dan masukkan daging kacau sehingga 3/4 masak. 
  2. Masuk sos cili, kicap2, sos tiram dan air sket. didihkan, masuk ayam tadi dan daun limau purut. agak pekat, masukkan sayur2, cili api, bawang besar dan sos ikan. kacau rata dan angkat.


    8 comments:

    Umm Mymoonah said...

    Looks very rich and delicious.

    Yatie said...

    sedapnya daging paprik tu..laporlah mlm2 ni...agar2 rintik kat bawah tu menariklah..nak buat gaklah..

    azieazah said...

    Wahhh daging masak paprik. Memang sesuai benar dgn nasi putih panas-panas. Kalu masak lauk ini, memang takyah masak lauk lain lagi. Dah lengkap. Tp kalu tambah sambal belacan ok gak. :)

    Goda Boleh Tapi Jangan Godam: tapi tetap ada kaitan, kan?

    Andrik McVean said...

    hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
    i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

    Kak Aya said...

    senangkan? hidangkan bersama nasi panas...nyam nyam nyum...makan hingga menjilat jari!

    Amie said...

    assalam,
    terima kasih sudi jenguk dapur amie....ok dah terkejutnya? he hehe... itulah realitynya kak, dunia masakan tanpa sempadan, luas bak lautan tak bertepi....mcm2 resepi yg tak terfikir dek akal kita, dan itulah juga gunanya kita berblogging...amie seronok sgt dgn dunia ini...

    cuba memasak said...

    assalam .. xsaba nk cuba resepi nie .. nmpk sedap gler .. izinkan sy cuba resepi nie yer ... :) tq

    Immanuel Kabuhung said...

    Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 45 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung