MY IKLAN

MY IKLAN

Saturday, June 11, 2011

IKAN PEKASAM GORENG

Assalamualaikum.......
Macam seronok je tayang menu ni. Minggu lepas balik kampung jiran sebelah rumah buat kenduri dan menu yang paling sedap adalah ikan pekasam pais. Sedap sangat, kalau nak buat sendiri memang takkan jadi punya. Baru ni nampak pula ikan pekasam dijual di kedai dan teringat pada n3 Cikgu Ina yang INI. Terus beli dan sampai je rumah masak nasi dan goreng ikan ni. Sangat senang dan sedap. Ok le kepada sesiapa yang nak nikmati keenakkannya boleh le cuba. Tak rugi punya.


RESEPI IKAN PEKASAM GORENG
Sumber: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • Ikan pekasam
  • Bawang merah - hiris
  • Cili padi secukupnyer - belah dua atau hiris
Cara-cara
  1. Cuci bersih ikan pekasam. Rendam sebentar dalam air untuk mengurangkan sedikit kemasinan dan melembutkan sedikit kecut ikan tersebut.
  2. Panaskan sedikit minyak. Goreng hingga masak/garing. Angkat. Guna minyak yang sama, goreng bawang dan juga cili. Angkat. ~ saya goreng bawang dan cili dulu kemudian baru gerang ikan menggunakan minyak yang sama ~
  3. Hidangkan. Jika suka boleh perahkan limau kasturi.


    1 comment:

    ~Norul Mas Hana ~ said...

    kak sam,
    lama sungguh saya tak makan nih...huhuu