MY IKLAN

MY IKLAN

Sunday, August 14, 2011

Kalau ikhlas pasti menjadi

Assalamualaikum....
Di waktu ini pasti ibu2 sedang sibuk memulakan langkah untuk menyediakan juadah berbuka buat insan2 tersayang. Kita ni tak tahu lagi nak masak apa. Teringin nak makan cecemik, pemanis wajib di bulan mulia ini. Tapi malas nak beli daun pisang. Kalau kat kampung pokok pisang keliling rumah, bila2 masa nak guna terus je pergi ambik. Tengok le kalau rajin guna je apa yang ada kat dalam rumah ni. Semalam hubby request nak makan ayam masak lemak cili padi. Disebabkan dah rancang nak mengukis lepas solat isyak maka tawakal je la masak sebelah petang. Bagi orang yang pandai masak memang takde masalah. Tapi bagi mak orang yang tengah duk belajar ni, memasak sebelum waktu berbuka memang susah sikit maklum le kalau memasak 10 kali rasa baru menjadi. Biasanya petang masak makanan goreng2 je untuk berbuka, lepas maghrib @ isyak baru masak makanan berat. Alhamdulillah berkat bacaan bismillah dan keikhlasan hati seorang isteri pergghhhh masak lemak yang dihidangkan ketika berbuka mendapat pujian yang menggunung. Hehehehe seronok sangat. Terima kasih pada kak anymz rembau, kita rujuk resepi dari dapur dia. Minta izin yea kak CnP kat sini. Oh ya kita tak le masak seekor ayam cuma beberapa bahagian untuk makan 3 orang. Ok le pi menggeledah lagi.


RESEPI AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

Resepi asal: Kak Anymz

Sumber: myhomework

bahan2

  • 1 ekor ayam kampung yang sederhana besar  ~ 4/14 bahagian ayam daging
  • 25 tangkai cili padi-di buang tangkai* ~ 12 tangkai
  • sedikit kunyit hidup* ~ kunyit serbuk
  • bahan bertanda * di tumbuk bersama atau di kisar juga boleh, guna mesin pengisar kering
  • santan dari 2 biji kelapa ~ 1/2 biji kelapa
  • 3 ulas bawang merah-di hiris ~ 3 ulas bawang kecil
  • sedikit halia-di hiris mancis
  • 2 batang serai-di titik tapi akak kisar bersama cili padi tu ~ 1 batang
  • sedikit garam
  • jika suka boleh tambah ubi kentang/nangka-kalau guna nangka rebus dulu nangka tu ya.
  • 1 biji tomato
  • 3 jurai kacang panjang

cara2

  1. Masukkan santan ke dalam periuk. Masukan cili padi yang sudah di kisar halus,bawang merah halia dan serai dan serbuk kunyit
  2. Kacau rata dan hidupkan api dapur.
  3. Kemudian masukkan ayam.
  4. Masak hingga mendidih. Gulai hendaklah sentiasa dikacau.
  5. Kecilkan api dan masukkan garam. Tunggu sehingga keluar sedikit minyak dan masukkan tomato serta kacang panjang
  6. Tutup api dan sedia untuk di hidangkan


    4 comments:

    Acik Erna said...

    assalam sam..akak dah siap masak tinggal nak rehat2kan badan menunggu buke aje.

    azieazah said...

    Salam KAK SAM.
    Alhamdulillah, berkat sabar tentulah dimasak pula dgn kasih sayang, hasilnya layak menerima pujian setinggi gunung.

    Saya dulu, masak Lemak Cili manjang cair. Suami memang orang N9, jadi kenalah belajar sampai pandai.

    Tapi sekarang, menu cenggini, memang hujung jari la. Kes terpaksa. hehehe

    Selamat berbuka Kak Sam.

    Ramadhan: Tidak Berbeza Tapi Sentiasa Istimewa...

    Mas said...

    akak..nampak sangat sedapp masak lemak tu...
    pekat likat..
    alhamdudillah...moga akak makin bersemangat didapur mencuba resepi2 baru...
    jangan berputus asa yerk kak...klu ada masakan yg kurang menjadi..lumrah dalam memasak....
    sememangnya air tangan isteri dan ibu lebih berkat....mengeratkan lagi kasih sayang dalam keluarga...

    anymz said...

    tahniah sam.seronok bila baca masakan sam di puji oleh en somi..lama2 nanti terror lah tu..entah2 sam ni pakar dlm masakan.saja merendahkan diri tu kan....:)