MY IKLAN

MY IKLAN

Sunday, August 7, 2011

Memang tak sempat

Assalamualaikum....
Dah 7 hari umat islam menjalani ibadah puasa. Semoga apa yang diimpikan di bulan rahmah ini akan tercapai. Rasanya memang meriah sungguh menu bulan ramadhan ni di rumah sifu2 dan teman2. Walaupun my homework tidak ber"update" tapi tuan rumah tetap setia menjelajah dari dapur ke dapur jika terdapat ruang atau peluang. Biasanya masa keluar pergi site le. Masuk je dalam kereta terus on skrin kecil yang setia menemani ke mana saja. Almaklum le ada orang yang tolong bawakan kereta. BerFB pulak masa dalam perjalanan pergi atau balik kerja. Bila berhenti je kat lampu merah terus je baca new feed. Hehehe memang tak senonoh tapi rasanya masa tu je ada untuk buat semua tu. Kalau dah sampai rumah memang tak pandang dah benda2 tu. Ok le bebalik pada cerita juadah berbuka, cuba sedaya upaya untuk menyiapkan sendiri tapi faham2 je la sampai rumah pukul 6 lebih tok tik tok tik jam 6.30 baru boleh masuk gear 1 kat dapur. Nasib baik hubby kata dia nak makan nasi lepas balik terawih jadi masak juadah yang ringkas untuk berbuka. Lepas maghrib baru sediakan juadah yang lebih berat. Disebabkan kesibukan yang teramat sangat memang tak sempat le nak update my homework. Tak pe le kalau panjang umur lepas bulan yang mulia ini boleh aktif balik kut. Ok le untuk n3 kali ni saya nak kongsikan menu berat semalam. Kalau hari kerja biasanya nasi putih dan sejenis lauk yang kadang kala bercampur sayur sekali. Walau apa sekali pun yang dimasak ikan goreng berlada wajib ada setiap hari. Kalau tak alif memang tak makan nasi le jawabnya. Itu pun saya masak 2 hari sekali. Kalau nak masak hari2 memang tak larat rasanya. Semalam menu istimewa sikit iaitu nasi minyak + ayam masa merah + acar timun. Kepada sesiapa yang tak de idea lagi nak masak apa petang ni bolehlah cuba resepi yang ringkas tapi sedap ini.



RESEPI NASI MINYAK
Sumber: tulip77@myresipi.com

Bahan-bahan ( 6 org )
  • 1/4 cawan minyak sapi
  • 2 biji bwg putih,dicincang
  • 2 biji bwg besar,dihiris
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 6 biji buah pelaga
  • 6 biji lada putih,ditumbuk
  • 2 cawan beras
  • 2 cawan air
  • 1 cawan susu cair/fresh milk
  • 2-3 titik pewarna kuning
  • 1/2 cawan kismis
  • 3 helai daun pandan
  • untuk menghidang, bawang goreng dan buah badam
Cara-cara
  1. Pijarkan minyak sapi dalam periuk.Goreng bwg besar dan bwg putih hingga kekuningan.
  2. Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan lada putih.Goreng selama 5minit.
  3. Masukkan beras,air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan serta pewarna kuning.Kacau supaya semua bahan serata.Tutup periuk dan tunggu hingga air kering.
  4. Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi hingga betul2 masak. Ketika menghidang boleh letakkan bawang goreng serta buah badam. 
Nota: Resepi ayam masak merah saya akan kongsikan di n3 akan datang


    6 comments:

    Ida,Japan said...

    sedap tu nasi minyak k'sam.....lama tak mnk

    tun_telani said...

    bagusnyer kak sam.. tgh2 bz camtu pun sempat lg masak nasi minyak. kalau org lain dh beli je.

    Ayu Safieza @ Humaira' said...

    nasi minyak ni my all time fav la kak...:)

    Mas said...

    menyelerakan betoii nasi minyak dan ayam tu kak..

    ibundo said...

    untuk berbuka petang ni dah siap terhidang?

    Diana @ Melley Mey said...

    Assalamualaikum sam...
    nasi minyak tu mmg nmpk menyelerakan betul ler sam.. makan lg ngan ayam merah tu.. mmg terbaik kan