Assalamaulaikum.....
Biasanya setiap pagi pasti kedengaran alunan bacaan ayat2 suci Al-Quran sebelum berkumandangnya azan subuh dari masjid yang terletak tidak jauh dari rumah. Namun pada pagi ini ianya sudah tidak kedengaran lagi. Rasa sedih sangat. Ok le malas nak citer panjang2, layan je kuih yang dibuat untuk berbuka semalam.
RESEPI KUIH SAGU @ BRONOK
Sumber: MasDuniaku
Bahan :
- 1 cawan sagu biji kecil
- 2 cawan air
- 3/4 gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
- sedikit pati sirap
- 1 helai daun pandan - untuk mewangikan kuih tu
- kelapa parut - agak 2
- sedikit garam - digaul sebati dengan kelapa parut
Cara membuatnya :
- Rendam sagu hingga kembang.
- Panaskan air, masukkan pati sirap, daun pandan dan gula, biar mendidih .
- Toskan sagu tu dan masukkan sagu kedalam air yang mendidih tu, kacau hingga sagu menjadi agak 2 pekat dengan api sederhana, kalau masih ada biji 2 putih, tak pe, biarkan.
- Tuang sagu kedalam loyang atau acuan kecik yang telah disapu dengan sedikit minyak, kukus selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga biji 2 putih sagu tu hilang.
- Apabila sejuk, keluarkan dari acuan, kalau dari loyang potong ikut saiz yang dikehendaki dan salutkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
- Jeng..jeng..boleh dimakan
3 comments:
memang best kuih ni. bila kukus lagi cantik
izah..
betul tu. Baru tahu senang rupanya nak buat kuih ni.
mas suka bronok versi kukus ni,.
senang dan sedapp kan kak..
Post a Comment