Assalamualaikum.....
Kalau dah virus M melanda mula le nak mengelat je, tapi bila memikirkan 4 perut yang perlu diisi maka terpaksa ke dapur juga. Buka esbok tengok ada ikan siakap. Hehehehe terus pandang kat pengukus yang tersimpan ditempatnya. Kebetulan pula ada mangkuk serbaguna yang baru dibeli. Jadi inilah masanya untuk menjalankan upacara pecah dara. Masa selak koleksi resepi yang tersimpan kat dalam laci, ternampak le resepi yang sangat mudah ni. Terus ke dapur untuk menjalankan operasi dan akhirnya terisi le perut2 insan yang sedang kelaparan.
RESEPI IKAN SIAKAP STIM
Sumber: Sajian Selera MW 250408
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap
- 100 gram halia (dihiris halus)
- 2 batang serai (dihiris)
- 5 tangkai cili merah (dihiris)
- 50 gram daun ketumbar (dicincang)
- Garam secukup rasa
- Air limau secukupnya
- Lemon
- 1/2 biji carrot (dihiris)
- Masukkan ikan ke dalam bekas pengukus. Taburkan kesemua bahan ke atas ikan.
- Masukkan sedikit air dan kukus selama setengah jam.
- Sedia untuk dihidang.
8 comments:
bestlah kalau camni malas kuar ikan stim, sy ni kalau malas aci mkn kat luar je lah.
Sedap nmpk ikan stim tu
wahh kak sam...malas2 pon sedap jgk masaknya..hihi...lama tak mkn ikan siakap nih...huhu..
Ikan Siakap dikukus. Memang itulah hukumnya.
Makan panas-panas, pastu nasik dah habis, ratah ikan jer. Adehhh!
ini bukan resepi orang malas ni... sedap begini kejadiannya, siap selak buku resepi lagi,bukannya macam pecah telur goreng telur... he hehhhheeee
Kak Lina...
La ni memang jarang makan kat luar. Rasa macam tak berbaloi je.
Norul..
Sebab senang sangat tu yang jalan je.
AA...
Pastu terbuntang
Amie...
Versi orang malas alaf baru. hehehehe
Post a Comment