Assalamualaikum.....
Tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapa yang tahu. Hubby ada bawa 2 plastik nasi tomato dari opis tapi lauknya takde le pula. Apa yang diberitahu ada kenduri kat opis yang mana lauk pauk licin tapi nasi masih banyak yang berbaki. Jadi untuk tidak menyedihkan nasi tu maka buat le ayam masak merah bertemankan jelatah. Kali ni saya rujuk resepi dalam majalah, saja nak ubah angin. Tapi saya tak buat le seekor ayam sebab tak sesuai dengan bilangan orang yang ada kat rumah ni, saya buat 1/2 ekor je. Jadi bahan-bahan tu saya lebih kurang kan aje. Pada saya ada kelainan sebab tambah susu, sebelum ni kalau buat tak pernah le letak. Ok le layan je resepi kat bawah ni dan pasangannya akan saya kongsikan nanti.
RESEPI AYAM MASAK MERAH
Sumber: Keluarga Harmoni Bil. 167
Bahan-bahan
- 1 kg ayam (dipotong mengikut citarasa)
- 100 garam cili sos
- 100 gram tomato sos
- 150 gram tomato puri
- 100 gram halis (dihris)
- 150 gram bawang merah (dihiris)
- 100 gram bawang putih (dihiri)
- 1/2 tin susu cair (boleh digani dengan santan) ~ saya guna susu cair
- 10 gram garam ~ saya letak secukup rasa
- 100 gram gula
- 20 gram stok ayam
- 300 gram minyak masak - untuk menggoreng
Cara-cara
- Ayam digoreng berasingan
- Tumiskan bahan yang dihiris sehingga warna keemasan
- Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan tomato puri. Tumis sehingga pecah minyak.
- Tambahkan garam secukup rasa.
- Masukkan susu cair. Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
- Seterusnya masukkan ayam. Gaulkan sehingga kuah sebati dengan ayam tadi.
4 comments:
Ayam masak merah...fav anak teruna kak cek ni...
cik cek..
kat umah ni pun sama. kejap je boleh licin.
Wahhh memang sesuai ni dimakan dengan Nasi Tomato.
Cuma, Kak Azie kalu masak Ayam Masak Merah, mesti letak kayu manis dan bunga lawang dan serai, masa tumis dgn bawang...
Cara masing-masing, janji boleh ngap! hehehe
terkenang masa kat kolej, mmg hampir tiap2 hari tun beli lauk ayam masak merah.. hihi.. tu je yg tun suka makan.. even skrg ni pun kalau singgah R&R tgh2 jalan tu, mmg biasa tun cari ayam masak merah je, lauk2 lain biasa mcm x sedap je tgk. hihi.. kalau nasi tomato n nasi minyak, ni lauk wajib. kdg2 tu tukar selera wat dalca kan, mesti rasa mcm x puasa makan.
Post a Comment