MY IKLAN

MY IKLAN

Monday, September 3, 2012

Red Velvet Cupcake

Assalamualaikum w.b.t.
Berkurun lamanya mengimpikan cupcake yang sangat menggiurkan ni. Dulu pernah buat si baldu merah versi kek di SINI, memang terbaik le. Tapi bila memikirkan sambutan warga rumah ni amat tidak memberangsangkan jadi tu yang terkial-kial nak mengekek. Alhamdulillah malam ahad lepas dapat merealisasikan impian yang telah lama dipendam. Seperti biasa aqil menjadi penyokong kuat mama, keluar je dari oven dia makan sampai 2 ketul. Masa breakfast dia makan 2 biji lagi, hrrrmmm memang peminat kek sungguh le dia ni. Abang long dengan baba memang tak pandang le.


Malamnya baru berkesempatan nak buat frosting, tu pun buat 1/2 adunan je sebab tak mau bubuh banyak2 atas CC. Ye la kalau letak banyak2 takut tak lalu makan le pulak. Sekarang ni memang simpan hajat nak belajar mendekorasi kek, nak cuba asah otak kanan yang memang dah berkarat ni. Mana tahukan suatu hari nanti boleh buka kedai kek. Hahahahaha ada hati, dapat buat makan untuk keluarga pun dah cukup bagus. Betul tak?

~Versi makan kat umah~

Ok le malas nak merapu meraban lagi, kepala memang tengah pening memikirkan masalah kat entri sebelum ni. Cuba explore si kompak ni, pusing sana pusing sini tengok gambar yang jadi sama je. Hisshhhhh stress betul. Layan je la resepi yang saya copy dari dapur anna aka toke kek yang semakin masyuk ni. Cuba juga untuk melayari cake2u tapi tak boleh pun. Tak pe le takde rezeki nak ke sana, apapun terima kasih kepada pemilik dan penyebar resepi. Hajat di hati balik kg 2 minggu lagi nak buat lagi. Doakan yea.

~Versi bawa ke opis~


RED VELVET CUPCAKES
Sumber : Nurul@cake2u
Sumber: AnnaQawina

BAHAN-BAHAN (saya dapat 36 biji)

A:
300 g tpg gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam

B:
125 g mentega tawar(saya guna tatura unsalted butter)*Ana guna buttercup
280 g gula castor

C:
2 biji telur (gred B)

D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih
1 camb pewarna merah

E:
240ml buttermilk(saya guna jenama Pauls-ada dijual di cold storage & kedai2 bakeri supply) *Ana guna bancuhan susu segar/susu cair dgn cuka (Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 sdb cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)*edit 04/04/2012*

Cream cheese icing:
360 g cream cheese
70 g mentega
200g gula icing

CARA-CARA

Untuk Cupcake:
  1. Ayak (A)-ketepikan
  2. Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  3. Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  4. Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  5. Masukkan batter/adunan dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit. Isi 1/2 cup sahaja ya..
  6. Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.

Untuk Icing:

Pukul mentega & cream cheese hingga kembang dan masuk kan gula icing ...kacau sebati.
Hiaskan ikut suka.

    6 comments:

    Chic Na said...

    wahh.. menggoda je kek tu. saya minat jugak buat cupcake tp tak buat2 sbb takut tak jadi. mcm nak try je ni. :)

    Kak Sam said...

    Chic Na...
    cuba le, sebab saya rasa cam senang k=je buatnya dan sedap plak tu.

    Alif Ismail said...

    menggiurkan...comei...nak telan pun terase sayang..huhu..

    ijayuji said...

    Salam kak sam! cantek kaler dia, sama lerr kat sini laki kita kurang minat dgn kek2 gini, ssh ler nak lyn tekak2 dlm rumah ni :D masing2 lain2 taste :D

    Cikgu Ma said...

    ini kalo adik saya tengok mesti dia teringin nak buat...saya kurang gemar makan kek kecuali kek pisang...hehehe

    Amie said...

    Mesti dapat sambutan hangat yang versi bawa opis tu Kak Sam....