MY IKLAN

MY IKLAN

Monday, January 27, 2014

Donut Cik Jah

Assalamualaikum w.b.t...

Donut yang gebu gebasss, memang sedap. Dah buat 2 kali, kali pertama ikut sukatan dan cara izah sebijik-sebijik yang mana saya rendamkan yis bersama air suam dan gula. Bila yis dah berbuih saya masukkan dalam BM yang telah dimasukkan terlebih dahulu bahan-bahan lain, hasilnya doh agak lembik. Jenuh jugak le nak membentuknya tapi bila dah goreng memang berbaloi dan makan tak berhenti. Beberapa hari lepas tu cuba buat sekali lagi, kali ni yis terus dimasukkan dalam BM bersama bahan-bahan lain. Alhamdulillah doh menjadi dengan elok dan boleh dibentuk dengan menggunakan acuan donut. Saya kongsikan disini kaedah yang saya buat untuk rujukan pada masa hadapan. Kepada yang masih belum mencuba jangan berlengah lagi, memang terbaik. Tips daripada sifu letak yis dekat gula dan jauhkan dari garam. Maaf tiada gambar sebab memang tak sempat nak snap. Apapun terima kasih izah.


DONUT LEMBUT SALUT COKLAT
Sumber: izah

Bahan2
  • 3 cawan tepung gandum 
  • 2 sk yis mauripan
  • 4 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb susu tepung
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air - kurang lebih
  • 2- 21/2 sb butter / marjerin

Cara Penyediaan (Guna BM)
Masukkan semua bahan diatas mengikut urutan ke dalam BM dan ikut arahan BM masing2. Setelah selesai keluarkan doh dari BM, tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda. Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil. Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat. Sedia dinikmati.

* Kalau nak uli guna tangan sila rujuk blog izah yea*


    2 comments:

    izahdaut said...

    hahaha.. xde gambor ye kak.. klako kak sam neh..

    Kak Sam said...

    Izah...
    takdan.. baru nak posing2 ariq dah start enjin (hehehe ok tak alasan tu)