MY IKLAN

MY IKLAN

Tuesday, October 13, 2015

Masjid Abdullah Fahim

                                                        Assalamualaikum w.b.t

Masjid Abdullah Fahim terletak di Jalan Tun Hamdan Sheikh Tahir, Bertam, 13200 Kepala Batas, Pulau Pinang. Masjid terbesar di Daerah Seberang Perai Utara, Pulau Pinang ini mula dibina pada Tahun 2009 dan telah siap sepenuhnya pada 28 September 2012 dengan kos sebanyak RM26 juta.


Pada 1 Oktober 2012 telah berlangsungnya Majlis Penyerahan pada jam 10.30 pagi bertempat di Masjid Abdullah Fahim. Majlis Penyerahan tersebut diadakan sebagai tanda projek telah siap dilaksanakan oleh kontraktor yang dilantik iaitu Khasal Jaya Sdn Bhd dan telah disempurnakan oleh Pegawai Kemajuan Negeri Pulau Pinang, Pengarah Jabatan Kerja Raya Negeri Pulau Pinang dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Pulau Pinang. Turut hadir sama dalam majlis tersebut adalah YBhg YB ADUN Pinang Tunggal, YB ADUN Bertam serta pegawai-pegawai dari Pejabat Pembangunan Persekutuan Pulau Pinang, JKR Negeri Pulau Pinang, Jabatan Agama Islam Negeri Pulau Pinang, Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang dan Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang. 


Masjid Abdullah Fahim adalah hasil cetusan idea YAB Perdana Menteri ke-5 iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi sebagai salah satu mercu pembangunan di Kawasan Parlimen Kepala Batas. Masjid Abdullah Fahim yang tersergam indah di Kepala Batas ini juga telah diishtihar sebagai Masjid Daerah Seberang Perai Utara oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Pulau Pinang. Masjid ini mampu menampung 6000 jemaah dalam satu-satu masa.

Masjid Abdullah Fahim dinamakan sempena nama tokoh ulama' yang terkenal suatu masa dahulu iaitu Sheikh Abdullah Fahim. Tokoh ulama' ini dilahirkan di Tanah Suci Makkah al-Mukarramah pada tahun 1870 di satu tempat tidak jauh dari Masjid al-Haram yang bernama Shuib Ali. Bolehlah dapatkan maklumat berkenaan tokoh tersebut di sini.

Setiap kali berkunjung ke bertam atau pekan kepala batas pasti masjid ini menjadi pilihan kami untuk menunaikan solat. Maklumat dan berita berkaitan masjid ini boleh layari http://masjidabdullahfahim.blogspot.my/
Masjid Abdullah Fahim dinamakan sempena nama tokoh ulama' yang terkenal suatu masa dahulu. Berikut ialah sedikit riwayat ringkas mengenai beliau yang saya kutip dari blog tokoh1038.blogspot.com.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Nota: Foto diambil menggunakan drone, ihsan jiran saya.
Masjid Abdullah Fahim dinamakan sempena nama tokoh ulama' yang terkenal suatu masa dahulu. Berikut ialah sedikit riwayat ringkas mengenai beliau yang saya kutip dari blog tokoh1038.blogspot.com. Allahyarham Sheikh Abdullah Fahim Sheikh Haji Abdullah dilahirkan di Tanah Suci Makkah al-Mukarramah pada tahun 1870 di satu tempat tidak jauh dari Masjid al-Haram yang bernama Shuib Ali.Bapanya Sheikh Ibrahim bin Haji Tahir bermastautin di kota Mekah dan menjadi guru agama di Masjid al-Haram.Tuan Guru Sheikh Haji Abdullah Fahim pernah dilantik sebagai ahli lembaga Masjid al-Haram .Sewaktu berada di Mekah, Tuan Guru Sheikh Haji Abdullah Fahim mengambil kesempatan mempelajari ilmu politik Islam dan antarabangsa.Beliau mempunyai kelulusan dalam lebih daripada 15 bidang ilmu Islam.Kemahiran utama Tuan Guru Sheikh Haji Abdullah Fahim adalah dalam bidang ilmu falak dan kesusasteraan Arab. Selain itu, Tuan Guru Haji Abdullah Fahim juga memiliki semangat jihad yang tinggi dan pernah menyertai gerakan Islam di negara Arab untuk menentang penjajahan Yahudi,Inggeris,Perancis dan Amerika Syarikat.Beliau telah mendirikan rumah tangga dengan seorang gadis Melayu yang pernah tinggal di Mekah.Hasil perkongsian hidup itu, beliau dianugerahi dua cahaya mata iaitu Ahmad Ghazali dan Ahmad yang kemudiannya dikenali di Malaysia dengan nama Ahmad Badawi, iaitu bapa kepada Y.A.bhg Tun Abdullah Ahmad Badawi, bekas Perdana Menteri Malaysia. Pada tahun 1925, Tuan Guru Haji Abdullah Fahim kembali semula ke kampungnya di Kepala Batas, Pulau Pinang.Sekembalinya beliau meneruskan usaha untuk mengajar agama kepada pelajar tempatan di anjung rumah pusakanya di situ.Sesudah beberapa tahun di Perak, Sheikh Abdullah Fahim kembali ke Pulau Pinang dan meneruskan semula kuliah agamanya di Masjid Kepala Batas sementara menunggu siapnya sekolah agama yang baru didirikan dan dikenali sebagai Daeratul Maarif al-Wataniah (DMW). Beliau meninggal dunia pada 27 April 1961 ketika usia 90 tahun.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Masjid Abdullah Fahim dinamakan sempena nama tokoh ulama' yang terkenal suatu masa dahulu.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Masjid Abdullah Fahim dinamakan sempena nama tokoh ulama' yang terkenal suatu masa dahulu.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

    No comments: