MY IKLAN

MY IKLAN

Wednesday, December 22, 2010

KEK PISANG

aSSalamualaikum....
Hari ini terajin sudah. Lepas je habis makan mee goreng terus duduk kat dapur meneruskan hasrat hati mencuba resepi kek pisang ina. Lama dah duk tenang resepi ni tapi hari ni baru timbul rasa hati nak mencubanya. Lagipun memang cadang nak bawa sesuatu ke ofis besok almaklum le semua tengah sibuk susun dan sisih je kerja nya. Menuju ke arah 5S le katakan. Seperti biasa saya kopipes resepi untuk rujukan akan datamg. Insyaallah.



Bahan-bahan
  • 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus - klu nk kek kaler keperangan gune gula perang
  •  3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  •  1 sudu teh soda bikabonat
  •  1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • hana tambah susu segar 2 sudu besar dan badam flakes

Cara-cara
  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
  4. NOTE: Hana blend pisang+susu dan sedikit gula. baki gula, ovelet dan telur pukul hingga gebu. kemudian masukkan pisang blend td dan juga minyak. pehtu baru masukkan tepung+ b.powder + soda bicarbonat yang telah di ayak. pehtu bakar.... sonang jaa...
Fresh from oven
Canteek2. Suka sangat.

1 rumah 1 ofis

No comments: