Assalamualaikum.....
Rasa cam tak ngantuk lagi jadi tengok balik le gambo2 makanan yang dah dicuba dan berjaya (chewah...). Puding ni buat pada 28/12/2010 hari tu (hari yang takde air tu). Balik kerja singgah kat Pak Husin Tomyam dulu isi perut penuh2. Sampai kat umah tengok kat dapur ada roti yang due date dia esok. Alamak sayangnya. Jadi terpaksa le merajinkan diri. Godek2 dapur hana berkenan kat resepi ni. Tengok bahan yang diperlukan semua ada tapi susu segar ada 300ml je. Jadi putuskan untuk buat 1/2 je le. Bila dah siap kita makan le 2 potong, hubby makan sikit terus komen berkrim sangat (tak boleh terima le tu). Simpan dalam peti ais dan esok pagi bawa pi opis. Baki roti yang ada digoreng dengan sosej (bangun pukul 5 pagi tu) pun dibawa ke opis. Copy & paste kat bawah ni nanti senang buat lagi (rajin ke?).
Bahan-bahan
- 8 keping Roti
- * 500 ml Susu segar
- * 4 sudu besar Gula halus
- * 2 sudu besar Butter- cairkan
- * 2 biji Telur
- * 1 sudu teh Esen vanilla
- * 1 sudu besar Tepung Jagung
- * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
- 2 sudu besar Kismis
- 1 tin susu cair
- 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
- 2 s/b gula
Cara-cara
- Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
- Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
- Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
- Taburkan kismis diatas adunan.
- Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
- Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
- Tuang ke atas puding roti tadi.
No comments:
Post a Comment