MY IKLAN

MY IKLAN

Saturday, April 9, 2011

Nasi Tomato Lagi

Assalamualaikum...
Hari ini sediakan lunch awal sebab alif kena pergi sekolah pukul 12. Sekolah ganti untuk cuti deepavali bulan 10 nanti. Masa buat nasi tomato 2 minggu lepas semua orang makan dengan berselera sekali. So semangat le nak masak lagi demi insan2 tercinta. Tapi kali cuba nasi tomato versi choppy yang saya jumpa kat MyR. Ramai yang telah mencuba resepi ini termasuk le cikgu ina yang amat dirindui. Ok le malas nak melalut panjang2, layan le resepi kat bawah ni. Kalau nak tahu siapakah gandingannya, tunggukan kemunculannya pada next n3. (Psstttt tak boleh ngadap pc lama2 bibik masih belum beroperasi)


RESEPI NASI TOMATO
Sumber: choppy@myresipi

Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 2 cawan beras basmati
  • 2 biji tomato-potong dadu
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan susu
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit garam
       ## Bahan tumis ##
  • 2 sudu mentega/ minyak sapi
  • 2cm kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga
  • 2 ulas bawang putih-hiris
  • 1/4 bawang besar dihiris
      ## Hiasan ##
  • Bawang goreng
Cara-cara
  1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
  2. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
  3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
  4. Masaklah nasi macam biasa.
  5. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng



    9 comments:

    ♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

    amboiii ns tomato ;)
    x penah cuba lg..biasa buat nasi ayam je huhu..

    leh cuba nih..hujan2 pekena ns tomato..perghhh~

    Kak Sam said...

    PM memang best. cuba le yea.

    cik cek said...

    Lama dah kak cek tak buat nasi tomato ni...bila tgk sume org dok buat teringinla pulak...nyum...nyum...lapola pulak perut ni....asyik makan je....camana nak kurus...he he...

    Kak Rosaliza said...

    Assalam kak sam...sedapnya nasi tomato...kalo ada sambutan mmg best buatkan

    qemaishak said...

    biasa beli je..kena usaha buat gak ni..tq share resepi tu:)

    K.Nor said...

    k.nor pun suka resipi choppy ni.. sedap :)

    ~Norul Mas Hana ~ said...

    Kak Sam,
    dah masuk list nih... =)

    Kalamhati said...

    salam kak sam..

    kena cuba ni..tq for sharing!

    :: kewek :: said...

    mohon copy gambar nasi tomato ni ek..tenkiu..