Assalamualaikum......
Sekali sekala berpeluang mengadap lappy memang tak boleh dipersia-siakan. Sebenarnya mood nak menghapdet masih bercuti lagi. Tapi bila menjelajah dari 1 blog ke 1 blog yang lain seronok rasanya sebab rakan2 dialam maya sudi berkongsi kemeriahan aidilfitri. Bagi saya raya tahun ni memang meriah sehinggakan tak sempat nak dirakamkan. Almaklum le kalau kat kampung handbag simpan kat dalam almari sekali ngan handphone sekali ngan kamera. Cukup maleh nak kuarkan. Berbalik pada cerita pasal makanan, sebenarnya malam ni nak mengekek. Tapi buat buttercream tak menjadi, tak pekat2 pun susu yang telah dicampur cream of tartar. Tengok le kalau rajin esok cuba lagi. Disebabkan bulan ramadhan lepas tak sempat nak tayang homework yang telah disiapkan maka akan ada le nanti tayangan tertangguh. Untuk n3 kali ni saya nak kongsikan menu yang pertama kali buat dan makan. Bukannya apa mas selalu buat menu ni jadi teringin le nak cuba. Kebetulan masa tu hubby tak nak makan makanan yang berat2 jadi apalagi teruskan aje. Yang seronoknya bila dah mula menumis baru perasan mas tak tulis sukatan air yang digunakan. Apalagi menggagau le, tanpa segan silu terus sms tanya izah sebab nak tanya mas no tepon takde pulak. Tunggu punya tunggu tumisan atas dapur dah nak hangus terus masukkan 1 liter air. Pastu baru terima sms yag ditunggu2. Sori yea izah ganggu masa nak berbuka ari tu. Menu ni ringkas tapi sedap. Tq ya mas, minta izin kopipes kat sini.
RESEPI BAKSO
RESEPI BAKSO
Resepi : Kak Iza@myresepi
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
Cara memasak :
Untuk Kuah :
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
- Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
- Taugeh- hana x ltk
- Kobis dihiris halus
- 400 gm daging cincang
- 2 biji bawang merah diracik halus
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 2 sb telur (1/2 biji)
- 1 sk tepung ubi @ tepung jagung
- sedikit serbuk lada sulah n garam
- 3 biji bawang merah dihiris
- * 3 ulas bawang putih - dikisar @ tumbuk
- * 1/2 inci halia - dikisar @ tumbuk
- * 1sk lada sulah biji - dikisar @ tumbuk
- 1 batang serai - diketuk
- 1 sb pati daging @ pati ayam
- sedikit serbuk lada sulah
- garam dan perasa secukupnya
Cara memasak :
Untuk Kuah :
- Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan.
- Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
- Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
- Kali ni Mas letak dada ayam seketul sbb nak ada isi ayam dalam bakso tu..he..he.. ~ saya tak letak
Untuk Bebola :
- Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging.
- Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
- Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
8 comments:
rajinnya.. nampak sedap..
CA..
memang sedap.
selamat hari raya mas. harini menu apa..
K sam baterkrim guna krim tartar ke? Awat tk guna buter n krimwel? Sedap tak muak.. Kee baterkrim amende? Hihihi.. Sesuke hati menyampuk.Ke batermilk?
Bakso i likee.. Rajin gak buat, sbb resepi simple. Kicp abc pun bnyk je
aslmkum Ksam.. slmt hari raya.. msk2 simple camni mmg sedap.. akk suke hirup kuahnya..
Ibundo
cam salah org je tu. Hehehe
Izah
hahaha silap le buttermilk. Nampak beno tengah tensen sangat masa tu.
dZana
selamat hari raya to u too. Tu le pasal kalau agak2 buat je menu ni. Takyah sakit2 pala.
Post a Comment