Assalamualaikum....
Bila dah tak tahu @ malas nak masak mula le geledah esbok tengok apa stok yang ada. Makanan yang paling mudah nak disediakan dan sedap dimakan pastinya cucur. Dengan menggabung apa yang ada maka jadi le cucur suka hati ni. Dulu kalau sebut cucur mesti nak ada tauge dengan kucai. Tapi semenjak kahwin baru le tahu cucur ni boleh dibuat suka-suka hati sebab kita yang buat dia. Ni pun sebab tengok MIL buat. For me memang sedap le sebab dicicah dengan sos yang MIL buat hari tu. Memang terbaik le sos ni. Tapi jangan tanya resepi dia yea sebab kita tukang kacau atas dapur je. Bahan2 semua MIL sediakan. Sebenarnya sos ni dibuat untuk dimakan bersama popia vietnam. Hehehe popia ni pun MIL yang buat, dia tengok kat astro oasis. Ok le layan je la resepi yang entah hapa2 kat bawah.
RESEPI CUCUR SUKA HATI
Sumber: MyHomework
Bahan2
- 2 cawan tepung gandum
- 3 kacang panjang - dihiris serong
- 1 genggam ikan bilis
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 1 biji kentang - dipotong dadu
- Air
- Secubit garam
- Sedikit kunyit
- Minyak untuk menggoreng
Cara2
- Satukan dan gaul rata tepung, serbuk kunyit dan garam.
- Masukkan ikan bilis, kentang, bawang dan kacang panjang. Gaul rata.
- Kemudian masukkan air dan bancuh hingga sekata.
- Panaskan minyak dan jemputkan adunan (saya gun sudu).
- Bila telah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak.
- Hidangkan bersama sos kesukaan.
Nota: Saja nak tempek gambar popia vietnam kat bawah ni. Tapi resepi memang tak boleh nak bubuh sebab ingat2 lupa bahan yang MIL masukkan hari tu.
11 comments:
ADUHAI..
malam2 gini layan sepiring.. rasanya ayu boleh habiskan..
nak cari mana nie!!
Musim musim hujan, pekena cucur macam nih, perhhh!
Jom Ayu, kita kongsi sorang sepinggan!
masak yang ntah apa-apa tu yang selalunya menjadik sam.
nakkkkkk....
colek ngan sos sedapp tu..
Assalamualaikum sam..
lapar nya akak tgk cucur tu sam.. tmbh2 lg tgk popia tu... adehh.. terasa plak kat tekak nie nak makan tau...sedap2!!
sam...cucur sukahati ni pun kekadang tu anak2 lg suka kan....mkn dgn sos tu..eeeee beshnya..naknya tgh ujan sini...lapoooooor
kak sam.. tun baru lepas bekfes ngan cucur nih.. masukkan semua mende yg tercapai kt dapur tu. hihi..
k'sam....suka2 hati pun mesti sedap ni..ye tak kak
Salam kak Sam..saya pun suke cekodok@jemput-jemput...
Sedapnya cucur, Kak Sam. Makan panas-panas, minum kopi o. Peh... :)
kulitnya tu mcm popia basah pon ada..kak, kalau dapat resepi, upload la cni...semalam kite ada try buat kulit popia basah, last sekali, masuk longkang semuanya...tak jadik....
cucur memang sedap. buat jenis pape pon memang sedap..kene pulak makan panas2 secara berebut2 ni..
Post a Comment