MY IKLAN

MY IKLAN

Tuesday, October 4, 2011

Warna warni kehidupan

Assalamualaikum.....
Pelbagai perasaan mewarnai hari ini. Pagi-pagi dah hangin satu badan dan ada yang kena maki. Mana taknya, geram betul dah pesan awal2 tapi pergi pandai2 buat. Sekali ada yang kena potong padan muka. Tengahari pula hepi sangat sebab rakan sekelas dulu datang bertandang ke pejabat dan kami pergi makan tengahari bersama. Rasanya masa 1 jam terlalu singkat, mana taknya dah lebih 10 tahun tak berjumpa macam-macam cerita dikongsi bersama. Bila petang pula tengok teman2 seinduksi  heboh di fb sebab ada yang dah dapat result. Semak punya semak kita punya tak sampai lagi. Duduk kat daerah mungin le lambat sikit kut (ayat penyedap hati). Yang dah dapat tu semuanya duduk belah2 kl. Sampai je rumah tengok ada surat atas meja tertera nama kita. Alhamdulillah Prima Utara minta bayar deposit, maksudnya rumah yang diimpikan akan menjadi kenyataan dalam tempoh 2 atau 3 tahun lagi. Semoga diizin dan dipermudahkan olehNya. Begitulah kehidupan dalam suka ada sedih dalam tawa ada air mata. 

Ok le berbalik pada resepi, kali ni nak kongsikan menu makan malam ni, ala2 omputeh gitu. Sebenarnya dah lama teringin nak buat pancake tapi bila memikirkan orang kat rumah ni kureng jadi nak buat pun berat je. Tengok2 ada susu segar yang dah nak expired. Nasib baik kotak kecik je jadi buat le pancake yang mas duniaku suka buat ni. Memang lembut sangat. Untuk baba masak nasi dengan ikan goreng je. Hehehehe memang tak boleh belah betul le baba dengan pancake ni. Kepada penggemar2 pancake cuba le resepi ni, memang berbaloi2. Senang je nak buat. 


RESEPI PANCAKE MAYONIS
Resepi : Kak Hana
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter - dicairkan
  • 1 cawan susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis - Mas letak 2 sudu 


Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  2. Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  3. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  4. Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  5. Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.


    14 comments:

    nuwairani ismail said...

    cantik sekata aje saiz yg akak wat...warna pon lebih2 kurang je..nani pernah buat pancake macam putih sebelah, brown sebelah. ke memang mcm tu ye? heheh...dah lama pon x wat pancake sebenarnya

    Zaliedana said...

    Hubby sy mmg suke sgt pankek kak,sy lakbaru 2kali menerai resepi pankek,ritu lagi dah amik resepi penkek nih kat umah kak mas,igt nak wat juga bila2 nanti..Cantik sekata jer kale penkek akak..

    Kak Sam said...

    Nani...
    kira nasib baik kut. Kalau tak memang ntah hapa2 jadinya

    Kak Sam said...

    Ct..
    Tq. Resepi ni kena je ngan tekak akak. lembut je. Cuba le yea

    ibundo said...

    orang putih memang suka makan penkek. tapi mata bundo ni putih je bila tengok orang taknak makan penkek sebab lebih suka makan nasi lemak. adei..
    bundo memang jarang buat penkek ni.

    azieazah said...

    Saya pun tak pandai masak pankek ni, terus jadi lempeng.

    Tapi makan tetap suka.

    tun_telani said...

    erk.. kak sam... 7 keping akak makan sorang2 ke?? hihihihi..
    tun suka makan penkek! wat gebus2 gini, mkn panas.. sedapnyer..

    Kak Sam said...

    Bundo...
    Kat umah ni kalau nasi lemak memang laju. Bila buat penkek semua orang tak pandang.

    Kak Sam said...

    AA..
    ok le tu. Pas tu cicah ngan sambal ikan bilis. Perghhhhh

    Kak Sam said...

    Tun...
    Jangan bagitau kat orang lain tau. Rahsia kita bedua.

    cik cek said...

    Sam....
    Menu biru mata hitamku ni...nampak gebuss pancake ni...leh jugak menery buat ni...mudah dan cepat...dan yg pasti mesti sedap ni kan...:)

    Ezadlieza said...

    Perghhh 7 keping sam makan yer...heheheh...rajinnya buat pancake akak ni kalau buat anak2 tak mkn..geram tul...penyudahnya sapa lg yg harus makan...heheheh

    Juwita Jamaludin said...

    salam kak.. lawanya pancake .. yumyum

    Mamasya said...

    Aslmkum Sam

    Elok tersusun pancake Sam ni. Kalau pancake anak no 1 & 3 suka ..mkn dgn sos coklat ..madu...