Banyak sebenarnya citer yang nak di kongsi tapi tak tahu nak mula yang mana dulu. Jadi Layan je la resepi kat bawah ni.
RESEPI DAGING BERIANI
Sumber: Keluarga Harmoni Bil.167
Bahan2:
- 1 kg daging (dipotong mengikut citarasa anda)
- 100 gram halia
- 100 gram bawang puti (dikisar)
- 200 gram bawang merah (dikisar)
- 50 gram rempah beriani (dikisar)
- 20 gram cili merah
- 20 gram cili hijau
- 1/2 tin susu cair (boleh diganti dengan santan) ~ saya letak susu segar
- 1/2 tin minyak sapi
- 10 gram garam
- 30 gram stok ayam
- 300 gram minyak masak
Cara2:
- Minyak sapi dipanaskan sehingga cair.
- Masukkan bahan2 kisar dan masak sehingga pecah minyak
- Masukkan daging dan susu
- Didihkan sehingga daging empuk
- Tambahkan garam secukup rasa
- Masukkan cili hijau dan merah yang telah dipotong sebagai penambah seri.
3 comments:
cuti ke?? kat sarawak x cuti deepavali. kesian kt org2 india kt sini..
jamu mata je tgk daging sbb tun xmkn daging. hehe
Eehhh tak cuti. Bukan 1 malaysia cuti ke? La napa tak makan daging pulak? sedap tau tun.
ini bukan wordless dah...siap keluar sebijik resepi dah ha...hihih... nani tak sabar nak tunggu raya haji nanti..nak makan daging fresh...
Post a Comment