MY IKLAN

MY IKLAN

Saturday, April 16, 2011

Cek Mek Molek

Assalamualaikum...
Baru sekarang berkesempatan nak bersiaran. Petang tadi baru je on pc aqil terjaga dari tidur apalagi terus off balik. Tak pe le kalau berkesempatan adalah n3 terbaru, kalau senyap tu paham2 je la. Seronok rasanya malam ni bila tengok kat dashboard terpapar new n3 hanamemories. Tanpa berlengah terus menjengah ke sana dan terlihatlah keletah si Darwish yang comel itu.

Hari ni semangat memasak berkobar2. Breakfast masak roti salut telur untuk anak2 dan kuih cek mek molek untuk mama. Untuk baba pula pilih le yang mana satu. Sebenarnya keninginan untuk mencuba kuih ini timbul masa tengok kat dapur seseorang minggu ni tapi tak ingat le dapur sapa. Maaf yea. Pagi tadi guna short cut cari kat MyR dan jumpa resepi ni. Tengok berderet2 laporan yang dihantar oleh mereka2 yang telah mencuba. Saya kurangkan sikit tepung demi untuk mendapatkan lebih rasa keledek. Jadi bila dah sejuk kembungnya pun hilang. Tapi tak pe yang penting rasanya. Ok le layan je resepi yang mudah ini. Senang dibuat dan sedap dimakan. Oh ya untuk menu lunch & tea nanti le saya tunjuk. Nak pi berjalan2 sat.

RESEPI CEK MEK MOLEK
Sumber: princessharyati@myresipi.com

Bahan-bahan ( 6-7 orang )
  • 4 biji ubi keledek
  • 2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
  • Inti : gula secukupnya

Cara-cara
  1. Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Tumbuk/lenyek hingga betul2 lumat (semasa tengah panas2 lagi) dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
  2. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak, kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur. 
  3. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas.
  4. *kurangkan gula untuk makanan yang berkhasiat


    22 comments:

    Nailah Azman said...

    sedapnya! my feveret ni. Penah buat masa bulan puasa tahun lepas memandangkan kat Jeddah ni takde bazar Ramadan. Hehehe.

    norgee said...

    sedap nyer....mai sebijik! :)

    hana said...

    salam kak.... akak and aqil pekaba?? sonok juga bila kawan2 tak lupa diri nih... igtkan dah senyap xde org nak dtg jenguk... comey lote cek mek akak secomey tuannya... ader lg tak?? nak wat moreh isyak! hihihi

    anymz said...

    salam sam..waaah!rajinnya buat homework..gerenti dapat fullmark nih.hehe
    akak ainggah ambik 5 ketui ya..feveret akak nih.

    ~Norul Mas Hana ~ said...

    rajinnya kak sam..pagi2 dah buat cek mek molek..molek je nampak tu..hihi..ada lagi ke? meh seketul... =)

    Kak Rosaliza said...

    assalam kak sam, minggu lepas akk buat cek mek ni, sedapkan mkn time suam2 kuku tu

    Mas said...

    akak..nak cek mek molek..
    sedappnya..
    mas dah lama tak buat..he..he..

    Princess Nur said...

    sedapnya cek mek kak sam..tambah2 yg wat sendiri..mesti empuk jer kan?

    Kak Sam said...

    Nailah..
    1st time buat. kena plak ngan tekak ni.

    Norgee..
    oppss sori

    Hana..
    Aqil ok dah. Tak de makna nya. u are my inspiration. Kalau ditakdirkan kita ke kuantan, siap le.

    Naz said...

    Assallamualaikum k Sam..
    Sedap2x kuih ni.. Rajin akak.. Nak barang 4-5 ketul Kak..

    Kak Sam said...

    Norul..
    Misi stock clearance. hehehe

    Kak Ros..
    Rasanya tengok kat dapur akak hari tu kut. tu yg teringin sangat.

    Mas..
    Mai le nanti akak buatkan

    Kak Sam said...

    Nur...
    Mmg best. Terasa kelembuatannya.

    Naz..
    Hehehe idak le rajin bebeno.

    Kak Sam said...

    Kak anymz..
    oppss telepas. Nanti akak mai ngan mas yea.

    Naz said...

    Assallamualaikum k Sam..
    Kak, ayam panggang bermadu tu, kalau x letak jus lemon pn x pe..

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    hai..^__^ kuih cek mek molek ni mmg feveret saya...tp, dah lama tak buat. biasanya waktu ptg kat ofis ada gerai cek mek pns2... esok kalau ada masa nak buatlah ikut resepi kak sam nih...

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    kak sam, saya nak jadi followers kak sam tapi bila klik boutton tu xdpt2..dah byk kali try nih...nti lain kali saya try lagi..

    azieazah said...

    Perhhh!

    lama tak makan Cek Mek Molek. Kunyah separuh, air gula meleleh...nikmatttt...

    Kak Sam said...

    Cik Izan..
    Insyaallah kalau diizinkan olehNya nanti boleh le tu. (Alamak apsal le plak)

    AA..
    Nikmat sungguh. Dapat plak air tangan sendiri. perghh

    anyss said...

    Assalamualaikum,
    Fuhhhh lame bebenor tak makan benda alah ni...teruja!

    Ohhhh nengok gambar kat sini, tetiba je nak kena buat jugak nih...

    Nora said...

    sukalah cek mek molek ni... sempat tak ekk buat ptg ni... hmmmm

    missgee said...

    Tak pernah makan kuih nie..
    Kena try nie.. :)

    Adiwieyah said...

    salam ziarah kak...thanks follow Fie,,ni follow mollo balik..sedapnye kuih cek mek molek tu..nak rasa boleh..